Reakcje alergiczne na cytrusy - problem zimowej diety

Gdy kończy się sezon na owoc krajowe źródeł witamin i pomysłów na drugie śniadanie czy lekkostrawny deser szukamy wśród importowanych owoców cytrusowych czy winogron (które zawierają wyjątkowo dużo pestycydów w porównaniu z innymi owocami). Chętnie sięgamy po pomarańcze, pomelo, grejpfruty, sweetie, mandarynki czy cytryny, które niestety dla niektórych z nas (szczególnie dzieci) kryją groźne alergeny.

Na pierwszym  miejscu wśród alergii na cytrusy w Polsce uplasowały się mandarynki i pomarańcze, na drugim – cytryny, dalej - banany. Wydaje się, że skoro mąka bananowa jest zamiennikiem w diecie bezglutenowej to banany są bezpieczne – warto mieć pewność i zrobić odpowiedni test. Reakcja alergiczna w przypadku cytrusów to głównie wysypka, objawy w obrębie jamy ustnej, swędzący język, drobne krostki na owalu twarzy i zmiany atopowe na dłoniach po kontakcie z sokiem z owoców.

To prawda, że dla organizmu najlepsze jest to, co rośnie w naszym klimacie -  do takiej diety mamy dostosowane organizmy, te owoce i warzywa przyswajamy i przetwarzamy najlepiej. Jeśli okaże się, że nasz organizm nie toleruje jednak cytrusów możemy szukać źródeł  witaminy C w kiszonej (nie kwaszonej z octem) kapuście, w żurawinie, dzikiej róży czy porzeczkach (poza sezonem – suszonych czy liofilizowanych), a także w czerwonej papryce czy kalafiorach, pomidorach i brokułach.

Warto pamiętać o walorach odżywczych i witaminach w owocach importowanych, które trafiają na nasze półki sklepowe – a zyskują właściwy kolor (ale znacznie mniejszą zawartość witamin i minerałów) w dojrzewalniach, z użyciem chemicznych oprysków.

Jeśli źle reagujemy na pomarańcze najprawdopodobniej i inne owoce cytrusowe będą nam szkodzić - i to nie tylko wtedy, kiedy zjemy taki owoc, bowiem reakcja alergiczna może wystąpić po wypiciu herbaty z cytryną, a nawet po kontakcie z osobą, która obierała pomarańczę ze skórki lub jedząc coś, co było krojone na desce, gdzie leżał obrany owoc. W przypadku alergii na cytrusy niestety trzeba też unikać picia soków, które je zawierają, ciast z ich dodatkiem (np. skórką pomarańczową), kaszek z dodatkami smakowymi, nadziewanych słodyczy, galaretek czy dżemów. Do cytrusów należy bergamotka oraz cedr, z których wytwarza się popularne olejki eteryczne.

Warto wiedzieć, że alergia na cytrusy może pojawić się niespodziewanie także w dojrzałym wieku, bywa też, że nagle ustępuje. Jak jednak upewnić się czy cytrusy nas uczulają i jak zdiagnozować tę dolegliwość mieszkając w woj. dolnośląskim?

Najbardziej innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji na poszczególne pokarmy to test MRT, dzięki któremu można poprawić nie tylko ogólne samopoczucie i utrzymać prawidłową wagę ciała oraz zdrowy wygląd, ale przede wszystkim móc zredukować ryzyko wielu chorób, w tym nowotworowych i autoimmunologicznych. Test MRT jest najnowszym i najbardziej dokładnym testem krwi określającym stopień nadwrażliwości na pokarmy, składniki leków i dodatki do żywności. Zobacz: jak i gdzie można wykonać w/w testy.


Autor: Klinika Diety Gryszkin – Wrocław, ul. Długosza 4*

* Klinka oferuje dietę w alergii i wsparcie leczenia. 

 

Zdjęcie: www.flickr.com

 



Tagi: